Телефон: +359 888 879 190
 
Борба с плъхове

Борба с плъхове.
Особености на плъховете,
влияещи на справянето с тях.

Борбата срещу плъхове при налична популация, е борба с нелесен, упорит и хитър враг. Плъховете са паразитни канализационни гризачи, живеещи успешно с хората от години. Изследвания показват, че броят плъхове в градовете е поне равен на населението на хората в тях. Въпреки масивните мерки за борба, плъховете оцеляват и се множат. Защо?

Главната причина на трудността в борба с плъхове, се таи в тяхната биология. Плъховете са изключително устойчиви на въздействия гризачи. Размножават се бързо и действат през всички сезони. Основното затруднение обаче в борба с плъхове, е общуването между тях.

Борба с плъхове

Плъховете комуникират на високо ниво, с ултразвукови сигнали. Те са умни, паметливи, изследват терена и си предават информация за опасности със звуци. Тази организация позволява бърза адаптация, а отровите и капаните се идентифицират и избягват.

Не малко затруднение в борба с плъхове, носи плашливостта им от нови форми и храни. Плъховете свикват с тях трудно. Капани и отрови могат да останат недокоснати с дни, а веднъж подействали, се разпознават и пренебрегват от другите плъхове.

За борба с плъхове, се комбинират превантивни, саниращи методи и средства за унищожаване. За постигане на дългосрочен успех, трябва да ползвате всеки метод пълнокръвно, защото плъховете са интелигентни и трудни противници.

Борба против плъхове в дома.

 • Първата стъпка е да се идентифицира нападателя. Трябва да сме сигурни, че сте атакувани именно от плъх, а не от мишка, съсел, катеричка, прилепи или друг вредител.  Борбата с гризачи, водена на сляпо, е слабо ефикасна.
 • Ако имате съседи, общувайте с тях. Вероятно е те да имат сходен проблем. Борбата с плъх е трудна и съвместните усилия ще помогнат решително за успешния й резултат.
 • Не отлагайте борбата с плъха. Той няма да напусне сам, а се плоди бързо. Вашият терен плъхът вече третира като свой дом. Всеки ден той го изследва, окопавайки се по-здраво.
 • При налично нападение от плъхове, се подгответе за системна, упорита и усилена борба. Плъховете са синантропни, а това значи, че живеят комфортно с човека. Вие всъщност не им пречите, пречат ви те. За да ги изгоните, трябва да отделите не малко време и труд.
 • Борба с плъхове се води в три паралелни посоки. Най-важни са т.нар. превантивни мерки, отрязващи достъпа на плъха до храна, вода и условия за гнездене. Те се прилагат и при налична атака. Други стъпки са саниране на терена и снижаване на популацията плъхове.
 • Плъховете са трудни врагове. Борба с тях, само чрез унищожаване, не е надеждна, те ще се завърнат пак. Превантивните мерки, както и саниращите, са много важни за успех, при налична атака от плъхове. Макар изискващи усилия, те са най-ефикасни и дългосрочни.    
 • В дома, плъховете обитават канализацията и могат да стигнат до храната, през тръбите на тоалетната ви. Затваряйте капака на тоалетната чиния, когато не я ползвате. Правете седмична дезинфекция с белина на тоалетните чинии в дома. Сложете здрави капачета с врътки и ситна решетка на всички канални отвори в мокрите помещения.
 • Дръжте кухнята и мивката без отпадъци, открити продукти и чинии с остатъци. Чистете мивката редовно с дезифектанти. Измивайте я веднъж седмично с чаша белина.
 • Не залагайте на звукови устройства за отблъскване на плъхове или на репеленти. Плъховете не се влияят ефективно от репеленти, а с ултразвука свикват веднага.
 • Най-успешни механични средства за борба с плъхове, остават капаните против тях. Поради мнителността на плъха, както страха му от нови форми, продукти и обекти, очаквайте капаните да останат недокоснати първите няколко дни. Плъховете не са склонни да експериментират с непознатото, като тази фобия е по-изразена при черния плъх.
 • Преди да заложите капани за плъхове, обмислете добре позициите им. Сложете ги близо до храна (до 50 м.) и места, където сте намерили екскременти от плъхове. Прикрепвайте ги здраво до стената или на твърдо място за да не се разместят или плъзнат подир плъха.
 • Поставете наведнъж повече капани, отколкото предполагате, че е необходимо. Страхът на плъхове към нови обекти снижава шанса за улов. Залагате ли всяка седмица нови капани, ще са подозрителни непрекъснато. Свикнали с новата форма, плъховете ще бъдат уловени в максимално количество, без да разберат опасността и да предупредят семейството за нея.
 • Количеството капани за борба с плъхове зависи от големината на популацията. За някои търговски обекти и складове са достатъчни 20-40 капана. Поставяйте в капаните пресни и изкусителни примамки, според предпочитанията на вида плъх, който ви е нападнал.
 • Ако използвате капани с лепило, помнете, че те не убиват плъховете. Ще трябва да ги довършите вие. Не поставяйте тези капани на прашни места. Ако времето е топло, съхранявайте капаните с лепило за плъхове в охладител.
 • За покривни плъхове, закрепете здраво капана по пътя на плъха от гнездото до храната. Разузнайте предварително маршрута им и залепете капаните по магистралите на плъха. Това може да са палети, первази на прозорци, тръби и други места, в зависимост от средата.
 • Проверявайте капаните за улов на плъхове редовно, сутрин и вечер. Няма да искате да намерите в тях труп на плъх, умрял преди няколко дни, особено ако времето е топло.
 • Не докосвайте трупа на плъха без непокътнати ръкавици! Не забравяйте, плъховете са опасни носители на ред тежки болести и зарази, някои от които без известно лечение.
 • Отворете прозорците незабавно и проветрете помещението, в течение на поне половин час. Излезте веднага навън и не влизайте, докато въздухът не се смени напълно.
 • Напръскайте фенолов дезифектант или с разтвор от чаша белина и 10 чаши вода трупа на плъха, изоставеното гнездо, екскрементите, както целия район на евентуално гнездене.
 • Напръсканите с белина трупове на плъхове поставете в плътно затваряща се найлонова торба. След затварянето, опаковайте в нов плик и запечатайте. Двата здрави плика с плъха изхвърлете във външен кош за смет, разполагащ с тежък и плътно затварящ се капак.
 • Когато почиствате помещението, носете предпазна дихателна маска и ръкавици. Чистенето трябва да се прави с мокри дезифектанти. Не метете с метла, не ползвайте прахосмукачка и избягвайте да вдигате прах, която може да вдишате. Прахта може да е заразена с вируси.
 • Използвайте напоени с дезифектант гъбички и бърсалки. Избършете с тях стриктно шкафове, чекмеджета, тръби, цокли и всички мебели, като не забравяте горните им плотове. Почистете с пароструйка или дезифектанти килими, черги, мокети и меки мебели.
 • След пълно почистване и дезинфектиране на терена, изхвърлете ползваните ръкавици в плик. Измийте старателно ръцете си няколко пъти, с гореща вода, сапун и вземете душ.
 • На пазара има много отрови против плъхове (родентициди). Бъдете изключително предпазливи. Сложите ли необезопасен в специални кутии препарат, до него могат да стигнат деца и домашни любимци. Преценете особено внимателно риска и последиците. Препоръчително е, при ползване на отрови за плъхове, да потърсите специалист за съвет.
 • Помнете, че борба против плъхове, е най-успешна, провеждана превантивно, максимум в началото на атаката им. Ако популацията плъхове нараства, въпреки мерките, потърсете сертифициран специалист по дератизация, за професионално унищожаване на плъхове.