Телефон: +359 888 879 190
 

Борба срещу бълхи.
Особености на бълхи,
влияещи на борбата с тях.

Eдна резултатна борба с бълхи включва комплекс от методи и средства за предварително предпазване (превенция), мерки за почистване на терена, регулярна проверка при риск, активно наблюдение на вредителя и ползване на средства за отстраняването му.

Бълхите са малки кръвосмучещи насекоми със скоростно размножаване, добра физическа бързина, чудесни умения за изплъзване, здраво тяло и отлична устойчивост на химични въздействия с активни препарати. Въпреки сравнително краткия им живот, бълхите се възпроизвеждат бързо и приютите ли две от тях в мазето, скоро там ще скача облак насекоми.

Бълхите са разпространени широко по света и нерядко пътешестват с човека по негови дрехи, джобове и обувки. Те нападат сгради, помещения, складове, заведения и транспортни средства, включително самолети.

Борбата с бълхи е позната вероятно на всеки човек. В началото нападенията остават незабелязани, но скоро ще видите домашния любимец да се почесва или ще откриете скачаща точка в дрехата или чаршафа си. Място за паника няма, но действията трябва да са бързи и своевременни, защото после ще стане още по-трудно.

Бълхите са огромна напаст и борбата с тях е изключително сложна. Поради размножаването на вредителя за да го отстраните, трябва да предприемете куп мерки. Най-важни са системни усилия, постоянство и търпение. Борбата с бълхи е дълъг процес. Тя не е спринт, а истински маратон.
Внимание! Страницата “Борба с бълхи” е направена изцяло и само за да сме ви полезни в домашната борба с паразитите. Ползвате ли химични средства за борба с бълхи, четете и спазвайте внимателно инструкциите на препаратите! Ако домашните методи за борба с бълхи вече не действат, научете как можем да сме ви полезни с професионално » унищожаване на бълхи.

Борба с бълхи по домашните любимци.

Нападението от бълхи по животните е най-добре да бъде предотвратено. Има ред мерки за профилактика на животните и при спазване, вашето куче или котка ще остане защитено.

 • Купите ли ново животно, прегледайте го внимателно за наличие на бълхи. Паразитите и техните яйца се виждат с просто око. За по-голяма сигурност, ако животното е навършило възрастта, изкъпете го с качествен противопаразитен шампоан против кърлежи и бълхи.
 • Противопаразитните каишки се слагат само и единствено върху предварително почистено от бълхи животно. Евтините продукти рядко вършат добра работа. Вземете качествена каишка от познат производител и при изтичане годността й я сменете веднага с нова.
 • Никога не дръжте домашния любимец без каишка против кърлежи и бълхи, независимо от сезона. Някои паразити живеят и се люпят целогодишно. Животното ще бъде надеждно защитено единствено ако каишката е годна и не се сваля от него, освен при къпането.
 • Не пръскайте животното с препарати за отстраняване на бълхи по терен и обратно. Концентрациите на препаратите за обезпаразитяване на животни и за пръскане на площи, както и активните съставки често са различни. Експериментите могат да доведат до неблагоприятни последици, от нулев ефект до нараняване на животното.
 • Ако животното се е прибрало с бълхи, погледнете срока за годност на каишката или я сменете с по-качествена. Налични ли са бълхи по него, предприемете бързи мерки за обезпаразитяване на всички помещения в дома и на дворната площ.
 • Търсете малки, черни насекоми, разгръщайки системно козинката. При опаразитяване с бълхи, основата на кожата е покрита със ситни мръсносиви, кафеникави и черни точици. Те са остатъци от фекалиите на паразита, както и съсирена кръв от ухапванията по животното.

Борба с бълхи в закрити помещения и в двор.

 • Изперете всички дрехи, покривки, килими, спално бельо и тъкани, които са били в контакт с домашния любимец. Сушете ги в сушилник час, след което по възможност ги изгладете.
 • Почистете с прахосмукачка старателно всички места за почивка и спане на животните, както и всяко помещение. Не пропускайте первази, рафтове и мокети. Не оставяйте непочистен дори сантиметър повърхност, там може да се крият няколко яйца на бълхи.
 • Огледайте и почистете всички места по пода, където може да има пукнатини и ги обработете старателно. Най-добър ефект може да постигнете с уреди с пара, за чистене на тъкани и подово пространство. Горещият въздух и парата ще убият повечето възрастни бълхи.
 • Ларвите на бълхите често се крият на первази, в дрешници, под легла, по мебели, на гърба на стола, канапето и други места. Минете старателно тези райони с прахосмукачка, а след това с почистващи препарати. За плочки и под ползвайте фенолов дезифектант.
 • След третиране с прахосмукачка, изчистете добре уреда отвътре. Изхвърлете веднага торбичката в запечатан найлонов плик или я изперете и подсушете. Ако не направите това, останалите в торбичката или тръбите на прахосмукачка яйца ще причинят нова зараза.
 • Премахнете от двора купчини листа, треви, камъни, дърва, пясък, отломки и могили. Окосете високите треви и подсигурете максимално лесна поддръжка за профилактика.
 • Ограничете с мрежи достъпа на скитащи животни и гризачи до терена. При наличие на близък селскостопански двор или често преминаващи до двора животни, бълхите непрекъснато ще идват отвън. Тук трябва да се помисли за радикални мерки по обезпаразитяване на терен и животни, предприети съвместно със съседите ви.
 • Проявете търпение и се подгответе за често третиране. Възрастните паразити може да са убити, но скоро ще се излюпят яйцата или какавидите им. При силно опаразитяване с бълхи, горните процедури трябва да се повторят няколко пъти за пълен успех. Борбата с бълхи не може да прескочи биологията им, а за резултат е необходим период от месец.

Какви средства за борба с бълхи се използват

Химичните средства за борба с бълхи са както пестициди, така и препарати с репелентно действие. Това са специализирани течни инсектициди, препарати с растежни регулатори, спиращи развитието, препарати с бързо убиващ възрастните нокдаун ефект и други. Подобни средства за борба с бълхи се предлагат на пазара в огромно разнообразие и количество.

Спазвайте точно инструкциите на препаратите. Някои от тях могат да са токсични при пръскане, вземайте стриктни предпазни мерки. Ако заразата продължи, вероятно паразитите са резистентни. При масово опаразитяване с бълхи, не се бавете докато популацията нарастне, а потърсете бързо специализирана помощ от сертифициран дезинфектор.

Ако желаете услуги от квалифициран специалист за пръскане на терена с професионални препарати за борба с бълхи, можете да ни потърсите на телефон или имейл.