Телефон: +359 888 879 190
 
Борба с мухи

Борба срещу мухи.
Особености на мухите,
влияещи на борбата с тях.

Една ефикасна борба с мухи изисква комбинирани мерки по превенция, контрол върху потенциални места за размножаване на мухите, саниране на вътрешни помещения, външен терен и поддръжка през целия пролетно-есенен сезон.

Мухите са летящи насекоми, пренасящи куп заразни заболявания. Те са активни основно през деня, а вечер и нощем почиват. Основните мухи, свързани с човека, селскостопанските животни и помещенията за живот са каналните мухи, конските мухи и основно домашните мухи.

Борба с мухи

Домашните мухи са много плодовити насекоми. Те се размножават толкова бързо, че намерят ли подходящи условия за яйцеснасяне, скоро площта пламва от тях. Те снасят, люпят се и кацат върху екскременти, торища, тоалетни и контейнери за боклук, след което се прехвърлят върху храната.

Освен че пренасят микроби и опасни зарази чрез краката си, мухите непрекъснато отделят фекални течности. Тази тор се вижда с просто око по плотове, чинии, чаши и храни.

Другият начин за пренасяне на зарази е свързан с начина на хранене на мухите. Кацнали върху твърди храни, те отлагат върху тях стомашно съдържание и слюнка да ги разградят. Тези секрети често съдържат зарази от предишно хранене на мухите и подсилват вероятността от зарази, като дизентерия, коремен тиф, стомашно-чревни инфекции и ред заболявания.

Поради опасността си като фактор на ред заболявания, мухите се считат за едни от най-болестотворните вредни насекоми. За съжаление, те са адаптивни, реагират на опасност светкавично, множат се бързо, а голям процент от тях са вече устойчиви на ред пестициди и химични методи за борба. За постигане на резултат са необходими редовни и съвестни мерки.
Внимание! Страница “Борба с мухи” е направена изцяло и само за да сме ви полезни в домашната борба с насекомите. Ползвате ли химични средства за борба с мухи, четете и спазвайте внимателно инструкциите на препаратите! Ако домашните методи за борба с мухи вече не действат, научете как можем да сме ви полезни с професионално » унищожаване на мухи.

Борба с мухи у дома.

Нападението от мухи е досадно, опасно и е най-добре да бъде предотвратено. Вие можете да намалите риска от атака или заразяване, с прилагане на някои прости саниращи превантивни мерки за борба с мухи.

 • Контролът върху зоните за размножаване на мухи е много важенв борбата с тях. Отстранете в двора удобните за размножаване места за мухи. Почистете паднали загнили плодове, зеленчуци, влажни дърва, разлагащи се материали, животинска тор и отпадък.
 • Покривайте кофите за смет вътре с плътно затворени с тежки капаци и ги почиствайте редовно. Съхранявайте външния боклук в добре запечатани контейнери, без пролуки.
 • Пролетният сезон е отлично време да прегледате канализацията и да я стегнете за сезона. Изливайте редовно в каналите разреден фенолов дезинфектант или смес от белинов разтвор с вода (1/10). Поддържайте по същия начин баня, мивки и тоалетна.
 • Не оставяйте навън и вътре открити храни, газирани напитки или сокове.
 • Почиствайте редовно и съвестно местата за живеене около домашни любимци, птици и животни. Не оставяйте непокрити съдове и панички с храни за животни.
 • Защитете вътрешните помещения с прегради срещу мухи. Сложете мрежи на прозорците и затворете всички възможни фуги, отворили се през зимния сезон.

Средства за борба с мухи.

При локални вътрешни проблеми с мухи, могат да се ползват някои физически методи за контрол. За домашна борба с мухи не се препоръчват пестициди, преди да сте опитали да отстраните проблема с други възможни мерки.

 • Мухобойката е широко разпространен метод за борба с мухи, но носи опасност от пренасяне на зарази. Преди да я ползвате сложете ръкавици, а после дезинфекцирайте грижливо инструмента и мястото. Ако не разполагате с ръкавици, измийте след третирането грижливо ръцете си със сапун и обилно количество вода.
 • Лепящите капани са ефикасен метод за борба с мухи при неголяма популация в дома. Слагайте пестицидни лепящи капани единствено на тавани, ако в тях не живеят хора.
 • Един от популярните методи за ловене на мухи е ползване на воден капан срещу тях с примамки или ултравиолетова светлина. Ако капаните са на база ароматизатори за привличане, за добър ефект миризмите често трябва да се сменят.
 • Отглеждате ли животни, особено крави, овце или коне, борбата с мухи е изключително трудна. За успеха й се изисква както редовно саниране, така профилактични обработки по дезинсекция, с пръскане срещу мухи.
 • Може да решите да ползвате услугите на сертифициран специалист за да извърши пръскане на терена с професионални препарати за пест контрол. За тази услуга можете да научите повече в страницата ни за професионално » унищожаване на мухи.