Телефон: +359 888 879 190
 
Борба с кърлежи

Борба срещу кърлежи.
Особености на кърлежи,
влияещи на успешната борба с тях.

Всяка успешна борба с кърлежи включва комплекс от методи и средства за предварително предпазване (превенция), активно наблюдение за поява на ендемични райони и системни действия в сезоните, характерни с пик на различните популации кърлежи.

Кърлежите са малки паразити от семейството на акарите, с типичните за рода си качества: адаптивност, издържливост на глад, устойчивост на препарати и отлични размножителни умения. При сблъсък с акари и кърлежи, бързо се установява тяхната упоритост. Ключът за успешна борба с кърлежи е в активната превенция и системния контрол.

Кърлежите обитават места, характерни с висока влажност, сянка и топлина. Особено често кърлежи ще откриете в зелени площи, терени, гори, ливади, места с висока растителност, храсти, шубраци и шумаци. Най-гъсто са в пасища за стопански и диви животни.

Борбата с кърлежи е позната на живущи в предбалкански, горски, извънградски, селски райони, области до река или море. Не са пощадени и градските среди. Кърлежи се появяват в паркове, стадиони, кортове, като най-опасни са налични в детски площадки.

Ако човек прекарва времето си на открито, разхожда се в природата или живее до нея, рано или късно ще се сблъска с кърлежи. Те са естествена и древна част от екосистемата. Все пак, кърлежите са опасни, ако са заразени с болестни патогени, затова е добре да умеем да се предпазваме и да знаем как да се борим с тях.
Внимание! Страница “Борба с кърлежи” е направена изцяло и само за да сме ви полезни в домашната борба с паразитите. Ползвате ли химични средства за борба с кърлежи, четете и спазвайте внимателно инструкциите на препаратите! Ако домашните методи за борба с кърлежи вече не действат, научете как можем да сме ви полезни с професионално » унищожаване на кърлежи. При ухапване от кърлежи, следете за болестни признаци, отбележете датата, района на ухапване и уведомете лекаря си!

Средства за борба с кърлежи .

Нападението от кърлежи винаги е неприятно и е най-добре да бъде предотвратено. Вие можете да намалите риска от атака или заразяване, с прилагане на някои прости предпазни средства за борба с кърлежи.

 • Планирайки почивка и екскурзия сред природата, винаги се информирайте за ендемичните огнища в страната, с висок риск от кърлежи. Ако достоверна информация липсва, попитайте местните жители. Обичайно те са наясно кои райони е добре да се пропускат при разходка.
 • Избягвайте пасища, тъмни, влажни треви, висока растителност, храсти и шубраци. Ходете по добре утъпкани и силно осветени пътеки. Не правете разходките в ранни и късни часове.
 • Никога не сядайте направо върху трева, на пънове или шума. Ходете далеч от ниски клони и храсти. Обуйте плътно затворени обувки за разходката, светъл панталон с дълги крачоли и чорапи. Сложете шапка на главата си. Покрийте тялото със светла блуза, с дълги ръкави.
 • Натъпкани в чорапи крачоли или пристегнати с ластици краища на ръкави са съмнителни методи за превенция, без доказан ефект. По-сигурно е че ще спрете кръвоснабдяването си. Кърлежите са плоски и се промъкват под дрехите. Най-важни са контрол и честа проверка.
 • Ако кърлежа ви полази или се впие във вас, вие няма да го усетите. Най-лесно ухапване от кърлеж се предотвратява преди забиването му. За да намери подходящо място, на него му е необходимо време. Проверявайте се по време на разходката редовно, през два часа.
 • Търсете малки, черни и плоски точици по краката, зад коляното, по скалпа, линията на косата, зад ушите, под мишици и около слабини. Ако сте с приятели, проверявайте се редовно взаимно, на местата, които не можете да видите сами.
 • Ако ползвате репеленти срещу кърлежи, нанасяйте ги предварително, според инструкциите. Репелентите за дрехи се слагат в затворено помещение, върху напълно сухи дрехи и се изчаква да изсъхнат добре. Препарати за тяло се полагат според упътването и умерено.
 • Децата са особено уязвими на атаки от кърлежи, с палуване, търкаляне по земя и по-ниския им ръст. Контролът трябва да поемете вие. Проверявайте ги непрекъснато, а особено внимание обръщайте на скалпа, сгъвките на крачетата, косите и ушите.
 • Ако се разхождате с куче, бъдете особено предпазливи. Гъстата козина на кучето ще скрие възрастните кърлежи, а ларвите и нимфите ще останат незабелязани. Проверявайте ги щателно за съмнителни черни точки и бенки. Нелоша идея е да разполагате с лупа.
 • След прибиране, направете отново проверка за кърлежи. Съблечете се пред огледало и се огледайте добре. Помолете някой да огледа трудно видимите части, особено гръб и скалп.
 • Дори кърлежите да не са на вас, техните ларви и нимфи може да се крият в дрехите от разходката. Съблечете ги, изперете ги и ги подсушете. Незрелите кърлежи ще преживеят гореща вода, дори пране, но няма да оцелеят след час интервенция в нагорещена сушилня.
 • Няколко дена след разходката наблюдавайте завивките, възглавници и чаршафи за съмнителни точици. Оглеждайте редовно децата, животните и себе си. Ранното хващане на кърлежа, в коя да е от формите му, е най-доброто средство за предпазване от зарази.
 • Ако откриете кърлеж, не се паникьосвайте. Възможно е да не е заразен с нищо. Важно е, че сте го открили. Ако се извади правилно, вероятността от лоши последици е минимална.

Как да извадим кърлеж?

Понякога, дори в сигурни градски райони можем да бъдем нападнати от кърлеж. Усещането да го видим че лази по крака ни е гадно, но още по кошмарно е да го видим забит някъде. Добре, сега запазете спокойствие. В райони с кърлежи, махането на паразита е ежедневие за хората. Дори да е болен, кърлежът може да не ви зарази, ако го извадите правилно.

 • Като начало, не бързайте толкова. Огледайте кърлежа добре преди да започнете. Ако е плосък, не се е наял и можете да отидете до лекаря. Ако е подут, от забиването е минало време, вероятно ден-два и трябва да се реагира по-бързо за да се предотврати зараза.
 • Кърлежите, в зависимост от вида, заразяват едва след часове или ден от впиването. Не изчаквайте обаче да свърши почивката или да мине уикенда. При невъзможност от бърз достъп до лекар, отстранете го вие или повикайте ваш познат с опит в това.
 • В никакъв случай не дърпайте кърлежа с пръсти или с нокти. Подгответе си при възможност ръкавици, пинцета и малко шише със спирт. Добре е кърлежът да се запази за изследване. Помнете, че пускането в тоалетна няма да го убие. След махане го сложете в шише с тапа, найлон за запечатване с дата или го спиртосайте в бурканче и пазете в хладилник.
 • Ползването на мазнини, горене, обдимяване и лакочистител са стари методи, но не всеки от тях е ефективен, според вида на кърлежа. По-добре ползвайте издърпване с пинцета. В този метод, най-важно е да не стиснете директно корема на кърлежа.
 • Хванете с пинцетата внимателно и здраво кърлежа в най-долната му част, впита към кожата. Ръката ви трябва да е спокойна. Издърпването е внимателно, плавно, постоянно, без резки движения и направо. Не извъртайте настрани, за да не скъсате хоботчето. Легендите с въртене по посока, обратно на часовниковата стрелка са силно неверни.
 • Добре изваденият кърлеж разполага с цялата си хранителна част на върха и вероятно ще помръдва хоботчето си. Проверете мястото, ако хоботът е останал, сигурно ще се забелязва като тъмно трънче в раничката. Ако е възможно, огледайте мястото с лупа.
 • Хоботчето е тънко, черно и има структура на езиче с кукички, затова трябва да се издърпва внимателно. Ако е останало в раната, извадете го като треска с почистена отново пинцета.
 • Сред изваждане на кърлежа, намажете мястото с йодасепт за да дезинфектирате. Можете да намажете раната после и с локален антибиотик. Запазете кърлежа, отбележете деня, часа и си припомнете вероятния район на последна разходка сред природата.
 • Не пипайте кърлежа с голи ръце и не го размачквайте. Пазете очите от случайно пръскане, както от попадане на течност в слизести тъкани и ранички. Ползвайте ръкавици и очила, ако няма, предпазете ръцете си поне с книжна салфетка и после се измийте грижливо.
 • Запазването на кърлежа е добра идея, както и идентифициране района на нападение. Нерядко дори опитен специалист трудно ще установи вида на кърлеж, ако хоботчето му е изтръгнато. Запазеният кърлеж може да се изследва за вид и наличие на патоген.
 • Не се безпокойте излишно за ваденето. Първият път е труден, но по-добре да се действа, ако няма подръка човек с опит. Дори да сбъркате нещо, кърлежът може да не е заразен. Важно е обаче да се отстрани, а не да се чака да падне сам от приемника.
 • Наблюдавайте внимателно раничката и жертвата на атака от кърлеж до няколко седмици след интервенцията. Следете за признаци като треска, мишеноподобен обрив, температура, болки в стави, пъпки, мехури и подуване. Почти всички предизвикани от кърлежи болести се лекуват успешно с антибиотици, при навременно хващане, в ранен етап.
 • Каквото и да предприемате, не забравяйте да уведомите лекаря си своевременно, както да му поискате съвет за съдействие, по-нататъшни мерки и информация за какво да внимавате.

Превантивна борба с кърлежи у дома.

Голяма част от зарази с Лаймска болест и други пренасяни от кърлежи заболявания стават точно през домашния двор, вилата, къщата или домашен зелен терен. С превантивни мерки, взети навреме, рискът от нападение на кърлежи може да намалее с над 80%.

 • Окосете всички високи треви в двора. Премахнете струпване на шума, опадали листа, високи бурени, храсти, ниски клони на дървета и треви, подходящи за кърлежи.
 • Разширете пътеките, през които преминавате. Помислете за ползване на декоративни пътеки, с чакъл, камъни или бетон. Подрежете всяка растителност, спираща директната слънчева светлина до земята, пътеките и пръстта. Дръжте тревите ниски.
 • Ограничете с плътна ограда достъпа на диви, скитащи и бездомни животни до двора. Превантирайте за нападение от гризачи зелените терени вън, както и дома. Премахнете всички източници на излишна влага, застояла вода и поддържайте терена максимално чист.
 • Дръжте дървата за огрев сухи и спретнати. Оглеждайте редовно местата около хранилките.
 • При наличие на пасищни животни и кучета, ги преглеждайте ежедневно. Говедата обезпаразете още на пролет, за препоръчване при ветеринарен лекар. Почиствайте редовно жилищните помещения на животните, кучешки колиби и домашни птици.
 • Създайте кърлежова бариера между ползвания често от вас район и евентуалните места на зараза. Нека това е широк метър плътен чакъл или цимент, силно напичани от слънцето. Кърлежите харесват влажни и тъмни места. Слънчева светлина, жега и суша ги отблъскват.
 • Не пръскайте никога терена с препарати, ползвани за третиране на животни. Дозировката и активният агент върху животно и за превенция на терен са коренно различни. Единственият ефект, който ще постигнете със сигурност, е изпразването на флакона.
 • Може да решите да ползвате услугите на сертифициран специалист за да извърши пръскане на терена с професионални препарати за дезакаризация. За тази услуга можете да научите повече в страницата ни за професионално » унищожаване на кърлежи.